Astrup Fearnley-museet

Astrup Fearnley-museet i Oslo er et privat kunstmuseum som opprinnelig åpnet i 1993 i Kvadraturen i sentrum, men som i dag har gjenoppstått som et fantastisk bygg i den moderne bydelen Tjuvholmen, tegnet av Renzo Piano.

Historie og profil

Det var LPO arkitekter som første gang åpnet det private kunstmuseet i Dronningensgate 4, i 1993. Her holdt museet til frem til åpningen av det nye bygget på Tjuvholmen i 2012. I 1993 vakte museet stor oppmerksomhet internasjonalt, med sine fantastiske samlinger av blant annet Francis Bacon, Anselm Kiefer og Andy Warhol. I 2002 fikk de ekstra stor pressedekning da de gikk til innkjøp av Jeff Koons porselensskulptur, «Michael Jackson and Bubbles» på en auksjon i New York for 51 millioner kroner.

Dagens museum

Astrup Fearnley-museetDagens museum ble åpnet av Dronning Sonja, og blir besøkt av de fleste turister som er innom hovedstaden vår. Museumet blir finansiert av skipsrederen Thomas Fearnleys etterkommere. Skipsrederen var også sønn av den romantiske maleren med samme navn. I dag er det verdt å merke seg at bygget er delt i to, med en fast utstilling og en skiftende, hvor flere norske malere får vist frem sine moderne verk. Til sammen er Astrup Fearnley-museet på hele 4.200 kvm.