Spillutvikling – en annerledes kunsttype

Mange har tatt opp diskusjonen rundt spillutvikling som kunstform. Noen sier at spill aldri kan bli kunst, mens andre viser til at spill har mye til felles med enkelte kunstformer, som billedkunst, videokunst og filmkunst. I flere land har spill fått anerkjennelse som skapende kunst, og dette har ført til at spillutviklerne kan få mer pengestøtte og skattelette.

Det som er sikkert, er at spillutviklerne både trenger teknologisk kunnskap og kunstnerisk sans. Landskap skal bygges opp og historier skal lages. Når man lager landskap til et dataspill, har dette mange fellestrekk med maleri og fotokunst. Historieskrivingen til spillet har mye til felles med romanskriving, og mange andre elementer i spillutviklingen kan også sammenlignes med ulike kunstformer. Komponistene som lager filmmusikk kunne like gjerne komponert kunstmusikk, og den estetiske utformingen av spillet kan sammenlignes med annen estetisk kunst. BAFTA er en høythengende pris i den kunstneriske arenaen, og i år ble én av BAFTA-prisene tildelt det norske spillutviklende selskapet DOS.

Til tross for at enkelte hevder det motsatte, er det mange som ser på spillutvikling som en kunstform. Dette skyldes at man ganske enkelt trenger talent for å skape et framgangsrikt spill. Man kan ikke bare koke i hop et par tilfeldige elementer og tro at spillet kommer til å bli en suksess. Alt må tenkes nøye gjennom, og alle elementene må passe sammen for at man skal lykkes.

Kjente spillutviklere som Microgaming, Blizzard og Net Entertainment ansetter dyktige og kreative medhjelpere som kan utvikle nyskapende og spennende spill. Net Entertainment er for eksempel kjent for å utvikle videoautomater for store spillselskaper som det populære online casinoet Leo Vegas. Net Entertainment er et svensk selskap, og de er kjent for å lage videoautomater i verdensklasse. Noen av de mest spilte videoautomatene i verden er laget av nettopp dette selskapet.

Spillerne krever stadig mer av et spill. Det er ikke lenger nok med hvite flekker som beveger seg rundt på en svart skjerm, slik de første dataspillene var. Nå vil spillerne ha god grafikk, vakker bakgrunn, god musikk og en helhetlig og spennende historie i spillene. Derfor må dagens spillutviklere både tenke på det tekniske og på det estetiske og kunstneriske når de skal lage et spill.